lauantai 6. joulukuuta 2014

Luukku nro:6


Suomen kennelliiton kunniamerkit sekä ilmeisesti Tampereen Seudun koirakerhon kunniamerkki Nro 1 "D.S" vuodelta 1952

Tämän luukun takaa paljastuu jälleen historian havinaa näin itsenäisyyspäivän kunniaksi. Tällä kertaa kennel-liiton ja kennelklubin vanhojen julkaisujen muodossa. Tarkkasilmäisimmät voivat todellakin huomata, että kyseessä on kahden eri kenneljärjestön julkaisuja. Suomen kennelblubben- Suomen kennelklubi perustettiin jo vuonna 1889, ja sen rinnalle perustettiin vuonna 1934 suomenkielinen Suomen kennel-liitto. Kuten arvata saattaa uuden kerhon perustamisen taustalla oli näkemyseroja säännöistä, henkilöristiriitoja sekä tietenkin kielipoliittiset syyt. Toinen maailmansota kuitenkin verotti molempien kerhojen toimintaa ja ne yhdistyivät vuonna 1964 Suomen Kennellitto- Finska Kennelklubben ry:ksi.



Pentuemainos vuodelta 1955





Mielenkiintoinen lisä julkaisuihin on kennelkeskuliiton julkaisu, joka kokoaa yhteen molemmissa rekistereissä olevat koirat ja listaa kasvattajat sekä tuomarit.





Vanhoja rekisteripapereita kun katsoo, niin siellä on sulassa sovussa kummankin yhdistykseen rekisteröidyt koirat. Keskimmäinen on suomenpystykorvan täydellinen sukutaulu vuodelta -48 alla karhukoiran paperit. Karhukoiria alettiin rekisteröidä vasta vuonna 1946 (jalostus alkoi 1936) ja sen vuoksi rekkareissa ei juurikaan tuon pidemmälle pääse.





Nyt voisi halutessaan nähdä jonkilaista historian itsensätoistavuutta kun on tullut seurattua tämän kohutun koiraliiton ensiaskelia. Tosin, mikään yhdistys ei voi tulla toimivaksi ja luotetuksi, jos sen organisaatio ja toiminta ei kestä julkisuutta ja kritiikkiä eivätkä ihmiset halua tai pysty antamaan kasvoja sen toiminnalle. Luotettavuus, avoimuus ja tehokkuus ovat ne tärkeimmät tekijät mitkä tekevät minusta ns. vanhanaikaisen kennelliittouskovaisen.


Tämä julkaisu kiinnostaa minua ihan erityisesti ihan siitä syystä, että kyseinen vuonna 1947 arvosteltu unkarinpaimenkoira on ollut minulle  mysteeri. Ensimmäiset puli tuli Suomeen 1936 ja toisen maailmansodan aikaan tuli muutamia puleja ja tiettävästi oli myös yksi pentue. Muita unkarilaisia täällä ei "virallisesti" vielä tuolloin ollut. Ajallisesti "Rex" voisi olla ensimmäinen suomessa syntynyt puli. Ehkä, kenties..

1 kommentti:

  1. Todella mielenkiintoista luettavaa nämä historiapostaukset, kiitos !

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.