keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

DM-tulokset

Tilaamani DM tulokset tulivat eilen. En osannut odottaa yhtään mitään, vaan olin puhtaan uteliaana liikkeellä. Nuppu testattiin kantajaksi, Armas kantajaksi ja Aino terveeksi (Clear). Tarkoittaa käytännössä sitä, että kukaan niistä ei tule sairastumaan em. sairauteen. Mikäli Armasta joskus käytettäisiin jalostukseen täytyisi nartun olla dm-testattu statuksella "clear".




DM on lyhenne Degeneratiivisesta myelopatiastasta, joka on perinnöllinen selkäytimen rappeumasairaus. Sairaus alkaa takapään heikkoudella ja etenee halvausoireisiin tyypillisesti 8 - 14-vuotiailla koirilla. Ensimmäisiä oireita ovat siis  takaraajojen liikehäiriöt, jotka pahenevat 6 - 12kk kuluessa. Sairaus etenee lopulta takaraajojen halvaantumisen. Sairauden edetessä myös eturaajat voivat halvaantua sekä virtsan- ja ulosteenkarkailua voi esiintyä. Oireet johtuvat rintarangan alueella alkavasta demyelinaatosta eli hermoja ympäröivän ja eristävän myeliinin vähenemisestä. Tiedonkulku raajoihin häiriintyy, koska myös hermokudos rappeutuu. Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa, vaan sairastunut koira joudutaan jossain vaiheessa lopettamaan. Joissain lähteissä sairauden sanotaan muistuttavan oireiltaan ihmisen ALS-sairautta. Osa "At risk" koirista sairastuu päästyään varhaiseen veteraani-ikään, osa vasta 13-15-vuotiaina. Osa "At risk" koirista ehtii kuolla johonkin toiseen sairauteen ennen kuin ensimmäiset DM-oireet ilmaantuvat. On myös tapauksia joissa "At risk" koira ei ole sairastunut.

SOD1 geenimutaation E40K on todettu olevan yhteydessä DM:n syntymiseen. Tässä geenissä DNA ilmenee kahtena eri alleelina. Koira perii vanhemmiltaan kaksi alleelia, toisen isältä ja toisen emältä.

Geenitesti antaa koiralle tulokseksi joko
  • CLEAR, eli koiralla kaksi kappaletta normaaleja alleeleja, ja koira on TERVE
  • CARRIER, eli koiralla on  1 normaali alleeli ja 1 mutaatio (DM) alleeli. Koira perityttää myös viallista alleelia ollen KANTAJA, mutta ei itse sairastu.
  • AT RISK, eli koiralla on kaksi mutaatio (DM) alleelia ja tulee todennäköisesti jossain vaiheessa sairastumaan. Koira on siis statukseltaan SAIRASTUMISRISKI
Periytymiskaavio

Yhdistelmä
Jälkeläisistä TERVEITÄ
Jälkeläisistä KANTAJIA
Jälkeläisistä SAIRASTUMISRISKI
TERVE + TERVE
100%
-
-
TERVE + KANTAJA
50%
50%
-
TERVE + SAIRASTUMISRISKI
-
100%
-
KANTAJA + KANTAJA
25%
50%
25%
KANTAJA + SAIRASTUMISRISKI
-
50%
50%
SAIRASTUMISRISKI + SAIRASTUMISRISKI
-
-
100%

Pumeissa olen kuullut/lukenut mahdollisesta sairastuneesta koirasta ja yhdestä mystisestä tapauksesta (molemmat ulkomailla), mutta tiedossani on useita geenitestattuja koiria, joista osa on kantajia ja vielä tällä hetkellä suurempi osa terveitä. Yhtään "At risk", eli mahdollisesti sairastuvia pumeja en tiedä vielä testatun. Kantajia löytyy tiettävästi jokaisesta sukuhaarasta ja useista eri maista kotoisin olevista koirista. Kyseessä on kuitenkin sairaus, joka esiintyy useammalla kuin yhdellä rodulla ja sen vuoksi se kannattaa ottaa vakavasti.

Geenitestaus on suhteellisen edullista, jos ajatellaan että sillä saataisiin estettyä sairaiden (AT RISK) koirien syntyminen. Itse en haluaisi olla sen kasvattaja housuissa, joka joutuisi kohtaamaan sairastuneen kasvatin omistajat, tietäen että olisi pystynyt estämään riskiyhdistelmän teon n. 50 dollarin testillä. Toiset ovat sitä mieltä (rodusta riippumatta), että koirien testaaminen on turhaa ja se kaventaa jalostusmahdollisuuksia, mutta itse koen sen mahdollisuutena tehdä viisaampia yhdistelmiä. Jalostaminen on isolta osalta riskien kartoittamista ja sen jälkeen mahdollisimman järkevien valintojen tekemistä.



Lähteinä
http://www.vetdnacenter.com/canine-disease-degenerative-myelopathy.html
http://sennenkoirat.net/site/dm-geenitesti
http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?A=2600

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.